’t Natuurlijk huus

Gezond bouwen

t Natuurlijk Huus en ’t Leemhuus zijn als huis en activiteitencentrum het resultaat van de keuzes die we tijdens de bouw ervan zagen als de beste keus.

Filosofie

Die filosofie zit verborgen in het woord ‘natuurlijk’: duurzaam en ecologisch, logisch en haalbaar’. Als je iedere keus die je te maken hebt, langs die meetlat legt, kom je altijd op de volgens ons beste keus uit. We gaan steeds terug naar de vraag wat we eigenlijk willen en hoe je dat het meest natuurlijk in kunt vullen. Via die weg kom je altijd bij de beste oplossing terecht binnen de mogelijkheden van dat moment. Die mogelijkheden veranderen in razendsnel tempo, er blijken er ook opvallend veel oplossingen onveranderd of blijken ‘vroegere’ keuzes minstens zo natuurlijk als nieuwe inzichten. Neem de damp open muren volgens de bouwmethodes van vroeger, die zijn veel beter voor een gezond binnenklimaat dan de later ontwikkelde betonnen muren die geen vochtregulatie dulden.

Huis naar het zuiden

Je maakt dan optimaal gebruik van de zon en dus van de warmte. De zon komt op in het oosten, straalt het lekkerst in het zuiden en gaat onder in het westen.
De slaapkamers van het huis zijn daarom noord-oost gesitueerd. Je hebt daar de minste warmte nodig, daarbij blijft het er in de zomer lekker koel. De slaapkamers hebben niet veel raam, want daarmee verlies je te veel warmte of haal je teveel kou binnen.
De kamer is op het zuiden gesitueerd. De leefruimte waar je overdag het meest vertoeft, wordt heel wat dagen gratis en voor niets door de zon op temperatuur gehouden. De zuidkant van het huis heeft ook veel ramen, zodat de zon vrij spel heeft.

Het huis heeft overal een overstek van zeventig centimeter. Daardoor schijnt de zon in de zomer niet fel naar binnen, in de lente en herfst juist wel. Dus als de zon niet krachtig is verwarmt ze het huis. Is de zon op zijn sterkst, dan zorgt een overstek voor schaduw in huis.

Naast hiervoor genoemde aspecten, heeft Het Natuurliijk Huus bij de bouw met nog veel meer aspecten rekening gehouden zoals: schoon water en sanitatie, vitaal water, grasdak, natuurlijke energie, gebruik van strobaal, kalkhennep, baksteen en vlaswol.

Natuurlijk huus

’t Natuurlijk huus

Hogebroeksweg 25
8102 RL Raalte

Andere bedrijven voor bedrijfsbezoek / gastles

The Powershop

Meer informatie over bedrijf »

Normec Dumea

Meer informatie over bedrijf »

Nijland Cycling

Meer informatie over bedrijf »

Scroll naar boven